Druhny i Druhowie
Zostałem wywołany do tablicy
Jak przetrwać święta wielkanocne. Radośnie i zdrowo.
W poprzednim artykule pochyliliśmy się nad cukrzyca, która stanowi duży problem pomimo niebywałego rozwoju terapii nowymi lekami przeciwcukrzycowymi SGPL 2 i GLP 1. Ów progres w tej dziedzinie medycyny doprowadził do ograniczenia klasycznej podskórnej insulinoterapii. Zamieniają się trendy lecznicze i sposoby rozpoczęcia terapii. Dzisiejsza medycyna zapewnia nam więcej możliwości niż przed laty. Dzięki temu prowadzenie pacjentów z cukrzyca jest łatwiejsze.
Pacjenci chorujący na cukrzycę mogą dzisiaj korzystać z nowoczesnych technik medycznych. Przykładem może być wyrób medyczny w postaci czujnika, który stanowi jeden z elementów monitorowania glikemii w czasie rzeczywistym. Mowa o systemie Free Style Libre 2. Dzięki umieszczeniu go na ramieniu i sparowaniu ze smartfonem, pacjent może sam kontrolować swój poziom cukru krwi. To sprawia, że może uniknąć największego zagrożenia jakim jest hipoglikemia – czyli niedocukrzenie.
Jednak to wszystko nie zwalnia nas z przestrzegania zasad dietetyki. Prawidłowa dieta pozwala nam uniknąć rozchwiania naszej homeostazy (równowagi) organizmu. Są też inne czynniki toksyczne, które należy eliminować, ale o tym napiszę, kiedy indziej.
Cóż jesteśmy grzeszni i popełniamy błędy. Niemniej warto pomyśleć o tym zawczasu. Zasady dietetyki dotyczą nas wszystkich. Nie tylko borykających się z cukrzycą, ale i z innymi schorzeniami – o których kiedyś Wam napiszę.
Nie jestem dietetykiem ani wprawnym kucharzem, choć przyznam si e Wam dopiero rozpoczynam kurs kulinarny – (trzymajcie kciuki!), dlatego zamiast swoich przepisów (póki co), poniżej przedstawiam świąteczne przepisy kulinarne rekomendowane przez firmy Lilly i nie tylko dla diabetyków.
Życzę Wam wszystkim wielu wspaniałych dni pełnych ciepła, zdrowia i radości, głębokiego oddechu, chwil ciszy i refleksji nad sobą.
Wesołego Alleluja
Zdrowych i Wesołych Świat Wielkiej Nocy życzy
Lekarz Stowarzyszenia hm. Bogdan Dudkowski